2014. június 16., hétfő

Szülőszoba látogatás

Mivel már elég régen voltunk a szülőszoba látogatáson, így azt hiszem itt az ideje, hogy végre beszámoljak a tapasztalatinkról.
A miskolci Semmelweis kórház szülészeti osztályán minden hónap utolsó keddjén megadják a lehetőséget, hogy a párok betekintést nyerhessenek az osztály működésébe. Egy ilyen körtúrán vettünk részt májusban.




     A szülésznő azzal kezdte, hogy elmagyarázta a betegfelvétel folyamatát. Amikor megérkezünk, akkor vizsgálattal kezdenek, hogy megállapítsák, valóban megindult-e a szülés. Mindenképpen vinni kell a személyes iratokat, és a terhesség alatti összes leletet.
Megtudtuk, hogy milyen esetekben kell bejönni a kórházba: ha elfolyik a magzatvíz, ha vérzés van, ha már 10 percesek a fájások, vagy ha bármi eddig nem tapasztalt történik.
A borotválás és a beöntés választható, bár a szülésznők mindig megkérdezik, hogy mikor volt utoljára széklet, és javaslatot tesznek.
A betegfelvétel után át kell öltözni, és az öltözőben kell hagyni a személyes tárgyakat. Minden szobához jár egy kulcsra zárható szekrény az öltözőben.
A szülőszobán csak egy, általam kiválasztott személy lehet bent, aki eddig kint várakozik. Ha be kell feküdni, akkor bejön, és egy külön öltözőben ő is átöltözik a "papás szettbe", amit 2500 Ft-ért ott és akkor lehet megvásárolni.



     A szülészeti osztályt kb. 4 éve újították fel, azóta vannak egyágyas, klimatizált szülőszobák. A szobai felszereléshez tartozik egy bordásfal, labda, meg persze a többféle magasságra állítható ágy. Minden kismama eldöntheti, hogyan szeretne vajúdni. Ez alatt az idő alatt a szülésznők figyelemmel kísérik a folyamatot, és ha kell, eljött az ideje, akkor javaslatot tesznek fájdalomcsillapításra, mint pl. a gáz, vagy az epidurális érzéstelenítés.
          A szülést a szülésznő vezeti, az orvosi jelenlét nem garantált. Az orvos, ha kell, elvégzi a gátmetszést, illetve "tataroz". A szülést követően a picit rögtön hasra teszik, majd miután már nem lüktet a köldökzsinór, a kísérő elvághatja azt. Ezután elviszik a picit, megmérik, majd visszahozzák, és rögtön mellre is teszik. A szülést követően pedig még 2 órán keresztül itt van a kis család. :)



       Ha minden problémamentesen zajlott, akkor a 2 óra elteltével át kell menni a gyermekágyas osztályra, ami ebben az esetben egy emelettel lejjebb  van.
Mivel bababarát kórházról van szó, így az alapelvek közé tartozik, hogy a baba és a mama minél több időt töltsön együtt. Ezért az ágyak végében helyezik el a picit, még éjszakára is. Így sokkal könnyebben meg lehet felelni a másik alapelvnek, az igény szerinti szoptatásnak.
Az osztályon 4, 2 és 1 ágyas szobák vannak. Minden szobában van fürdő, zuhanyzóval, wc-vel. Mivel egész idő alatt bent van a pici is a szobában, így van pelenkázó is.
A csecsemős nővérek segítenek a helyes szoptatás elsajátításában, a pelenkázásban, és megmutatják, hogyan kell a köldökcsonkot ápolni.
A kismama kap hálóinget, a baba pedig ruhát, takarót. Lehet vinni a picinek saját ruhát, de azt mindig le kell venni, amikor elviszik fürdetni, mert azokért a ruhákért nem vállalnak felelősséget. Viszont kesztyűre szükség van, mert ha nagyobb körömmel születik a pici, akkor megkarmolhatja magát, és az első 3 hétben nem szabad vágni a körmét. 
Hintőport, popsikenőcsöt, a köldökcsonk ápolásához szükséges dolgokat biztosítják, de pelenkát és popsitörlőt nekünk kell vinni. Érdemes vinni mellszívót, mert tipikus Murphy, ha nincs ott, akkor lenne rá a legnagyobb szükség.

          Amennyiben minden rendben van a mamával és a babával is, akkor 4 napig kell bent lenni. Persze itt is van egy csavar. Ha 12 óra előtt szül valaki, akkor az már az első nap, ha 12 után, akkor az még csak a 0. napot jelenti. Ezért is érdemes egy kis keksszel, innivalóval készülni, mert az se biztos, hogy az ember kap enni az "első" napon.
       A látogatási idő 11-12 és 15-17 óra között van. Ekkor a látogatók hozhatnak be bármit. Ezen alkalmakkor viszont igazán a mamát látogatják. Az esetleges bacilusok, betegségek elkerülése miatt nem támogatják a picivel való kontaktust. A szobaajtón van egy ablak, azon keresztül megnézhetik a látogatók a picit. Persze, senkit nem fognak megakadályozni abban, hogy kivigye a babát. Viszont a nővér egy elég elgondolkoztató példát mondott: a látogatók nem tudnak mit csinálni a kicsivel, csak megfogni a kezét, vagy puszilgatni azt. A gyerek pedig mit vesz először a szájába? Persze, hogy a kezét. (Mondjuk az is igaz, hogy miután hazakerültünk a kórházból, otthon is ugyan ez lesz. :) ) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése